Thursday, September 10, 2015

DIY-leluja kanille

Moikkelis ja hyvää torstaita! Ajattelin tulla kertomaan miten voi itse tehdä pienellä budjetilla kanille leluja :) Kani kun ei onneksi ymmärrä, kuinka paljon rahaa olet/et ole leluun käyttänyt, se pitää silti omistajastaan ja leluista, joita sille tarjoat! Tai Ilpo ei kyllä kaikkien viritelmien päälle ymmärrä, joten tässä postauksessa on vain niitä mitkä olen havainnut hyviksi Ilpolle :)
1. Salaattiarvoitus. Tämä on yksi parhaimmista Ilpon mielestä :) Siihen on käytetty yksi tyhjä talouspaperirulla, saksia ja pari salaatinlehteä. Leikkaa hylsyn molemmille puolille eri pituisia aukkoja ja tunge sisälle salaattia. Kanista on kivaa repiä salaattia aukoista ja herkutella! Ruuan saamisen eteen pitää hieman tehdä töitä, koska villikanitkin käyttävät paljon aikaa ruuan etsimiseen ja syömiseen.
2. Erikokoiset ja -muotoiset pahvimökit. Jos nurkista löytyy vanhoja käyttämättömiä pahvilaatikoita, lahjoita ne kanillesi! Silloin ei tarvitse ostaa lemmikkiliikkeestä kallista puumajaa, koska tämäkin käy kanille hyvin. Laatikoihin voi leikata erimuotoisia aukkoja ja ikkunoita. Voit myös yhdistää kaksi laatikkoa, jolloin niiden väliin syntyy "tunneli" (alakuvassa). Laatikkomajoissa on kiva piileskellä, nukkua ja rentoutua. Niihin voi laittaa vanhan puuvillapyyhkeen pehmusteeksi. Kanin mielestä laatikkoa on myös kiva joskus nakertaa :) PS: Yläkuvassa näkyvä pallo on ostettu kissojen leluosastolta, ja se maksoi ehkä 50 snt :) Ilpo tykkää sitä kuonollaan pyöritellä ympäri lattiaa.
3. Pyöreä aktivointilelu. Tämä lelu vaatii vain pari vessapaperirullan hylsyä (ei flush&go), sakset ja jotain kania houkuttelevaa namia (kuten kuivattua porkkanaa tai omenaa). Leikkaa hylsystä rinkuloita (alakuva) ja kasaa ne vierekkäin ja päällekkäin palloksi. Ennenkuin laitat viimeisen rinkulan, tunge sisälle herkkuja. Toki ei kannata tehdä pallosta liian tiivistä, jotta kani ei kyllästy leluun, jos se on liian vaikea eikä se saa herkkuja ulos. 
4. Isompi aktivointilelu. Tämä toimii samalla periaatteella kuin edellinenkin lelu, ja siihen tarvitaan yksi vessapaperihylsy ja herkkuja. Taita ensin putken toisen pään puolikkaat sisään, pudota sisälle herkkuja ja taita myös toisesta päästä. Ilpolla meni hetki tajuta näiden aktivointilelujen idea, eikä toisiaan tässäkään versiossa kannata taittaa päitä liikaa sisälle, ettei lelusta tule liian vaikea kanille :)
5. Heinäteline. Vaikka Ilpolla on isompi metallinen heinäteline niin tällaista pienempää on silloin tällöin kiva tutkia ja nakertaa. Tarvitset yhden vessapaperihylsyn, sakset, luonnonnarua ja heinää. Leikkaa putken päihin hapsuja, pujota naru putken läpi ja sido kiinni paikkaan, jossa kani pääsee helposti tutkimaan leluaan. Täytä putki heinällä. Ei kuitenkaan kannata jättää kania vahtimatta tämän kanssa, ettei se vahingossa esim. sotkeudu kiinni naruun lelun kanssa touhutessaan. Naruna kannattaa käyttää luonnonnarua, kuten juutti- tai sisalnarua.
6. Paperipussit täytettynä heinällä. Heinä-paperipussin kanssa Ilpo jaksaa touhuta vaikka kuinka kauan (paitsi kyseisessä kuvassa röhnöttää kuin pieni possu). Paperipussit ei paljoa maksa esim. askarteluliikkeissä tai voit säästää sellaisen kun pakkaat kaupassa hedelmät paperipussiin (kaikissa kaupoissa ei saatavilla). Kääri pussin suuta hieman alemmas, täytä heinällä ja anna kanillesi :)
7. Tyhjät pahvilaatikot. Ilpo tykkää hyppiä tyhjään laatikkoon ja ulos sieltä, ja taas takaisin :) Sen pohjalle voi myös laittaa herkkuja. Laatikon reunoja on myös kiva nakerrella ja tuhota!
8. Tuoreet syötävät oksat. Nappaa metsästä pari oksaa esim. koivusta, huuhtele vedellä, kuivaa ja anna kanille! Ilpo syö koivunoksista aina ensin lehdet ja nakertaa vasta sitten kuorta :) Jos saat omenapuun oksia tai varpuja, nekin ovat suurta herkkua kaneille. Oksien nakertelu pitää muutenkin hampaat kunnossa! Oksia voi levitellä eri paikkoihin asunnossa ja laittaa myös häkkiin.
"Täältäkö niitä herkkuja löytää?"
9. Paikat, joista voi tähyillä ja tutkia. Ilpolla on keittiön pöydän alla iso pahvilaatikko"linna", jonka päälle se aina hyppää ja tutkailee maailman menoa :) Olkkarissakin sillä on oma tähyilypaikka säilytyslaatikon päällä.
"En se minä ollut..."
10. Iso puuhalaatikko. Tämä on Ilpon kestosuosikki! Leikkaa pahvilaatikon sivuille erilaisia reikiä ja täytä laatikko esimerkiksi heinällä ja piilota joukkoon pari herkkua. Voit täyttää laatikon myös varvuilla tai oksilla, ihan millä tahansa, mikä herättää kanisi mielenkiinnon :)


-Essi

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment! ♥