Sunday, July 7, 2013

Idätyskokeilu

Sain pari viikkoa sitten kauheen inspiraation kokeilla idättämistä, koska en tiennyt siitä aikaisemmin mitään enkä ollut koskaan edes maistanut ituja! Siinä alkoi kiinnostaa myös se, että on hauskaa kasvattaa itse niin vitamiini- ja proteiinipitoista ruokaa. Ennen kokeilua kävin monessa perusmarketissa ja muutamassa pienemmässä liikkeessä katsomassa mitä idut niissä maksavat ja koska ne ovat melko kalliita, se vahvisti halua kokeilla kasvattaa niitä itse. Ja koska idätyksen myötä siemenen/pavun/jyvän vitamiiniarvot moninkertaistuvat, niin miksi en kokeilisi? Idätys muuttaa esim. siemenen proteiineja sellaiseen muotoon, että ne ovat keholle hyödyllisessä muodossa (ruoansulatuksen on helppo pilkkoa ituja ja niiden ravintoaineet imeytyvät nopeasti ja helposti). 
Luettuani monia artikkeleita idätyksestä ja siitä kuinka helposti idut saattavat prosessin aikana homehtua/pilaantua (varsinkin aloittelijoilla), toivoin kovasti että onnistuisipa tämä! Katsottuani netistä idätyksen perusohjeet, hankin idätysastiaksi Tokmannista tavallisen säilöntä-lasipurkin. Vihreitä linssejä kaapista löytyi jo valmiiksi, joten päätin aloittaa niillä. Kannattaa aloittaa pienellä määrällä, koska ensinnäkin idätettäessä siemenet/pavut/jyvät moninkertaistavat massansa ja toiseksi ei haittaa niin paljoa, jos ne menevät pilalle. 

Idätysohjeet yksinkertaisuudessaan:

1. Huuhtele siemenet/pavut/jyvät. (Onnistuu parhaiten lävikössä)

2. Liota siemeniä runsaassa vedessä 5-12 tuntia. (Liotusaika vaihtelee riippuen mitä idätetään, mutta tämä taulukko on hyödyllinen!)

3. Huuhtele uudestaan haalealla vedellä.

4. Laita siemenet lasipurkkiin/idätysastiaan (pingota lasipurkin suulle harso tai verkko) ja se hämärään kaappiin, esim. tiskikaappiin, 45 asteen kulmaan. Näin ylimääräinen vesi valuu pois. Tarkista kuitenkin, etteivät siemenet peitä purkin suuta. Itse poistin ostamastani säilöntäpurkista välikannen ja laitoin tilalle harson.

5. Huuhtele siemeniä 2-3 krt päivässä huoneenlämpöisellä vedellä, liian kylmä vesi hidastaa itämistä. Itse huuhtelin linssejä aamulla ja illalla. Viljoja ja esim. auringonkukan- ja seesaminsiemeniä ei huuhdella ollenkaan, purkkia vain käännellään.

6. Lajista riippuen idätysaika vaihtelee paljonkin, esim. seesaminsiemen itää jo jopa 2-6 tunnissa, mutta sinimailasen itämisessä kuluu 5-7 päivää. Monet lajit kuitenkin itävät yleisesti 2-3 päivässä, mutta yllä mainitusta taulukosta saa lajikohtaista tietoa.

7. Säilytä valmiita ituja jääkaapissa! Lajista riippuen ne säilyvät eri pituisia aikoja.

Idättää voit melkein mitä vain jyviä, papuja ja siemeniä kuten vehnää, tattaria, sinimailasta, seesaminsiemeniä, ruista, sarviapilaa, retiisiä, quinoaa, puna-apilaa, linssejä (halkaistut linssit eivät idä), adukipapuja, kurpitsansiemeniä, mungpapuja, hirssiä, herneitä, kik-herneitä, auringonkukansiemeniä... lista on loputon :)
Vihreiden linssien ituja
Yllätyin, kuinka nopeasti linssit alkoivat itää, yhden työpäivän aikanakin oli pituutta tullut mukavasti! Idätin niitä yhteensä noin 2 päivää, jolloin idut olivat jo 5-10 mm pitkiä eli ihan sopivia. Yllätyin myös siitä, kuinka hauskan rapeita linssin idut olivatkaan :D Koska tämä oli ensimmäinen idätyskertani, idätin vain pienen määrän. Ituja voi syödä sellaisenaan, mutta ne sopivat erinomaisesti moniin ruokiin kuten leipiin, murekkeisiin, keittoihin, kastikkeisiin, salaatteihin, vihersmoothieihin sekä itämaisiin ruokiin. Tietyt idut sopivat hyvin myös jogurtteihin, jälkiruokiin sekä aamupalaruokiin. Seuraavaksi aion kokeilla idättää seesamin- ja auringonkukansiemeniä! :)


PS. Muistakaa käydä kommentoimassa TÄNNE!


-Essi

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment! ♥