Monday, December 14, 2015

SLOVENIA, days 5-8

Keskiviikkona alkoivat ”study visits” eli retket erilaisille maatiloille. Kuljimme yhteisellä bussikuljetuksella ja ensimmäinen tila oli juusto- ja maitotuotetila Podpečan, joka toimi myös turistifarmina ja siellä oli pienimuotoinen kylpylä. Pääsimme katsomaan Brown Swiss -lehmiä sekä possuja. Lopuksi pääsimme maistelemaan tilan tekemiä juustoja! Todella hyviä :) Toinen tila oli viinitila Dreisiebner, joka on kuuluisa kauniista sydämenmuotoisesta tiestään. Tämä tila oli myöskin turistifarmi yöpymismahdollisuuksineen ja se tuottaa valkoviiniä, hilloja sekä omenamehua, jota saimme maistaa. Kukkuloilta näkyvää sydäntietä ei ole kuulemma tarkoituksella rakennettu vaan se oli "vahinko". Tila käyttää tietä markkinoinnissaan. Tiellä ei kuitenkaan ole minkäänlaista suojaa, mikä oli joskus aiheuttanut sen, että jokin pankki oli käyttänyt kuvaa sydäntiestä omassa mainoksessaan kysymättä minkäänlaista lupaa tilalta. Tila kuitenkin antaa myös asiakkaiden ja turistien hoitaa tilansa mainostamista, sillä monet ottavat tiestä kuvia, laittavat ne someen ja näin sana kuuluu eteenpäin. 

Kolmas tila oli myöskin viinitila sekä turistifarmi Valdhuber, joka tuottaa pääasiassa viinejä, mutta myy myös muiden lähitilojen tuotteita. Ostin tilalta hyvää puolikuivaa Rumeni muškat (keltainen muskotti) -valkoviiniä, jossa on hauska, hieman jouluinen maku. Hintaa pullolla oli 6,50e. Tällä tilalla söimme myös lounaan, jonka jälkeen jatkoimme matkaa Mariborin kaupunkiin. Maribor on yksi isoista kaupungeista Ravnen lähettyvillä. Siellä meitä vastassa oli opas, joka kertoi keskustan isoista rakennuksista ja kaupungin historiasta. Sen jälkeen menimme paikallisille suosituille St. Martin's Day -viinifestareille, jossa teimme ryhmätyön haastattelemalla yhtä valitsemaamme näytteilleasettajaa. 
Viinitila Dreisiebner
Hostellille takaisin päästyämme meillä oli perinteinen St. Martin's Day -päivällinen, johon kuului kalkkunaa, punakaalimuhennosta sekä jotakin erikoista pastan tyylistä lisuketta mlinciä. Se on jonkinlaista ohutta leipää, joka keitetään vedessä, jolloin sen koostumuksesta tulee samanlainen kuin pastan. Ruoka oli tosi hyvää! Jälkkärinä oli vielä hyvää perinteistä slovenialaista jälkiruokaa poticaa. Se on muistuttaa hieman tiikerikakkua, mutta se ei ole niin sileä eikä makea kuin tiikerikakku. Poticassa on lisäksi saksanpähkinöitä murskattuna. Myöhemmin illalla meillä oli vielä wine tasting. Yhdellä järjestäjistä on oma pieni viinitila Kramberger ja saimme maistella tämän tilan viinejä. Hän opetti perusasioita siitä, miten viiniä kuuluu maistella. Maisteluumme sisältyi viisi hyvää viiniä, joista neljä oli valkoviinejä ja yksi punaviini. 
Mariborin linna
Torstaina jatkuivat farmivierailut. Ensimmäisenä menimme tutustumaan lähellä hostellia sijaitsevaan maito-, liha- ja turistifarmi Klančnikiin, joka tuottaa maitoa sekä possun, naudan ja peuran lihaa. Heillä on myös museo täytetyistä eläimistä, jotka omistaja on vuosien aikana kaatanut. Pääsimme pienen turistijunan kyydissä katsomaan lähimaastossa vapaana eläviä peuroja ja mufloneita. Palasimme lounaalle hostellille, jonka jälkeen menimme toiselle tilalle. Se sijaitsi 800:n metrin korkeudessa vuorella lähellä Itävallan rajaa. Tila Dvornik on tullut tutuksi paikallisen ”Maajussille morsian” –ohjelman kautta. Tila tuottaa paljon erilaisia vihanneksia ja marjoja, sekä keksejä, hilloja ja alkoholijuomia. Ostin perinteisiä slovenialaisia keksejä sekä pienen pullon mustikkalikööriä. Ne taisivat maksaa yhteensä 6-7 euroa. Farmilla on myöskin museo. Tilan emäntä puhui todella hyvää englantia kun taas muiden tilojen omistajat puhuivat meille sloveniaa ja järjestäjät käänsivät sen meille englanniksi. Näillä farmitiloilla opin tuntemaan paikallista akrikulttuuria sekä perusasioita viininmaistelusta. Tilojen omistajat kertoivat myös hyvin millä tavalla he markkinoivat ja mainostavat tuotteitaan ja palveluitaan.
Tila Dvornik
Perjantaina oli vielä muutama oppitunti aiheesta ”self promotion” sekä ”plan for the future”. Esittelimme ryhmissä viinifestareilla tekemämme ryhmätyön sekä pari muuta ryhmätyötä. Teimme lisäksi uudet videot itsestämme, joissa meidän piti miettiä, mitä olemme viiden vuoden päästä. Olimme aikaisemmin viikolla kirjoittaneet selvityksen unelmatyöstämme ja tässä videossa kerroimme oliko unelmamme toteutunut. Videoista huomasi, kuinka omani sekä muidenkin englannin kieli sekä esiintyminen oli parantunut viikon aikana huimasti. Sehän tämän viikon aikana oli tavoitteenakin: itsensä brändääminen ja paremmaksi esiintyjäksi ja puhujaksi tuleminen :) Opin näistä aiheista paljon ja sain hyviä vinkkejä!
Sain myös paljon uusia kavereita! Perjantai-iltapäivällä kävimme vielä läheisellä järvellä, jossa teimme erilaisia ryhmäjuttuja ja samalla arvioimme kulunutta viikkoa. Paluumatkalla pysähdyimme kuvaamaan hevosia. Ilta kului pakatessa ja yhdessä ollen. Meillä oli myös "closing ceremony", jossa oli erilaisia esityksiä, livemusiikkia ja saimme myös todistukset ja pienet lahjat. Seminaariviikko päättyi haikein mielin lauantai-aamuun, jolloin kaikkien oli aika suunnata kohti lentokenttiä sekä kotimaata. Vaihdot ja lennot Suomeen sujuivat mainiosti. Helsingissä vastaan puski kylmä aalto, koska Sloveniassa oli niin ihanan lämmintä eikä olisi uskonut että oli marraskuu! Matkan aikana ei myöskään satanut kertaakaan. Viikko oli kokonaisuudessaan hyvin onnistunut, hyödyllinen ja kiinnostava! Aion myös hyödyntää ja soveltaa oppimaani oman 4H-yhdistykseni toiminnassa :)


-Essi

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment! ♥