Friday, December 4, 2015

SLOVENIA, days 1-4

Moikka! Mitäs kuuluu? Oon viime aikoina käynyt 4H-toiminnanjohtajani kanssa jäteopettamassa Porin kouluissa nelosluokkalaisia :) Ja keskiviikkona oltiin eläinkerhosta Kuuminaisten tilalla tutustumassa Hereford-lehmiin! Mutta nyt vihdoinki jaksoin tulla kertomaan Slovenian seminaariviikosta, joka oli 7.-14.11 :) Senkin reissun alusta kohta kuukausi, mutta nyt vaan ei oo ollut motivaatiota blogin suhteen... Mutta nyt. Tässä tulee :) Kuvia kun tuli otettua noin 800 niin ajattelin jakaa postauksen eri päiville ja kuvat esityksinä, koska niitä on niin paljon enkä kuitenkaan osaisi päättää mitkä julkaisisin :D Paina ensimmäisestä kuvasta niin esitys aukeaa vähän isommaksi :)


Pääsin siis tälle reissulle 4H:n kautta ja sen pääjärjestäjänä toimi Rural Youth Europe -nuorisojärjestö. Mulla kävi hyvä tuuri kun pääsin peruutuspaikalle! Ennen matkaa piti hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti sekä uusi lentolaukku. Lisäksi oli muutama ennakkotehtävä, jotka piti tehdä ennen matkaa ja ottaa mukaan.

Reissuni alkoi jo klo 1:00 lauantaina 7. päivä, jolloin hyppäsin PoriExpressin kyytiin ja suuntasin suoraan lentoasemalle. Perillä olin 4:30 ja lento kohti Müncheniä lähti 6:05. Lento Münchenin kentälle kesti pari tuntia, ja sieltä seuraava lento lähti Itävallan Grazia kohti paikallista aikaa klo 12:00. Tai itseasiassa lento myöhästyi hieman, en tiedä mistä syystä. München-Graz-väli kesti noin 55 minuuttia. Matkassa oli mukana siis toinenkin suomalainen, Jenna Lahdesta, ja tapasimme jo Hki-Vantaan kentällä, mutta emme kuitenkaan koneissa istuneet vierekkäin koska Jenna oli hankkinut lippunsa jo aikaisemmin, koska oli saanut jo aiemmin tietää pääsevänsä tälle reissulle. Mutta nopsasti lennot kuitenkin menivät. Lensimme siis Lufthansalla, Finnair kun lopetti lennot Ljubljanaan jo 24.10. eikä Norwegiankaan ainakaan tuohon aikaan lentänyt ollenkaan Sloveniaan. Mutta eipä Lufthansassa mitään valittamista ole, välipalat ja juomatkin kuuluivat lippujen hintaan :) 

Grazin kentällä hämmennyimme kuinka lämmintä Itävallassa olikaan (verrattuna Suomeen)! Puhelin näytti +18 :) Meillä oli hyvin aikaa pyöriä ja istuskella kentällä, sillä meitä tultiin hakemaan pakulla noin puoli viideltä. Samalla kyydillä tuli norjalaisia osallistujia :) Tässä kohtaa aloin olla jo lievästi väsynyt koska olin nukkunut bussimatkalla vain ehkä noin tunnin enkä lentäessä oikeastaan yhtään.. eli yöunet jäivät olemattomiksi. Automatka kesti noin puolitoista tuntia, ja sen loppumatkasta melkein kaikki autossa nukkuivat kuskia lukuunottamatta :D Seminaarikaupunki Ravne na Koroskem sijaitsi siis Pohjois-Sloveniassa. Saapuessamme Punkl-hostelliin oli jo niin pimeää ettei ympäristöä oikein nähnyt. Aluksi täytimme parit paperit ja saimme nimitägit, jossa näkyi myös kunkin kotimaa. 
Edustalla puinen hostellimme.
Oppitunnilla.
Emme päässeet Jennan kanssa samaan huoneeseen, mutta eipä se loppujen lopuksi haitannut. Yövyin yhteishuoneessa seitsemän muun hauskan tytön kanssa kerrossängyssä. Ensimmäinen ilta meni tutustuessa toisiimme ja pelatessa "ice breaking games", joissa oli tarkoituksena saada ihmisiä puhumaan toisilleen ja poistettua jännitystä :) Aluksi reissussa englantini oli hieman takkuavaa, koska en ole pitkään aikaan kunnolla englantia joutunut käyttämään, mutta moni sanoi loppuviikosta, että englantini parani huimasti! Kuten kävi myös varmasti monella muulla, jonka oma kieli ei ollut englanti. 

Sunnuntai alkoi aurinkoisesti ja aamupalan jälkeen meillä oli hostellin pihassa "Rise and shine" eli pieni aamujumppa, joka toistui joka aamu. Sen jälkeen alkoi ensimmäinen "session" nimeltään "Introduction" sekä "Fear, hopes and expectations". Ryhmissä mietimme millaisia pelkoja, toiveita ja odotuksia tätä viikkoa kohtaan oli. Niistä valittiin parhaat, kirjoitettiin lasipurkkien kylkiin ja täytettiin koristehiekalla siihen asti kuinka vahva esim. jokin pelko oli. Aamun aikana myöskin koko porukalle näytettiin kaikkien itsestään tekemät esittelyvideot, mikä oli kyllä vähän kiusallista, mutta kun tiesi, että jokaisen video näytettiin kaikille niin ei periaatteessa ollut mitään hävittävää :D Kaikki siis samassa veneessä. Oppituntien välissä olevalla tauolla menimme Jennan kanssa pienelle kävelylle kameroiden kanssa ja kuvasimme ympärillä olevia upeita vuoria. Päivän oppituntien aiheina olivat lisäksi "Personal presentation" sekä "Team building". Jälkimmäisessä ratkoimme erilaisia tehtäviä ja pulmia ryhmissä ulkona kiertäessä erilaisia pisteitä. Joka ilta oli lisäksi "re-groups" eli tapaaminen oman aikaisemmin määrätyn ryhmän sekä ryhmän johtajan (joku järjestäjistä) kanssa. Hänelle arvioitiin päivä ja sen eri ohjelmia, millaisia ne meidän mielestä sitten olivatkaan olleet. 

Sunnuntai-iltana järjestettiin myös "International evening" eli ilta, jossa tutustuttiin osallistujamaihin, eli jokainen osallistuja oli tuonut mukanaan jotakin kotimaalleen tyypillistä ruokaa ja juomaa. Itse vein Fazerin sinistä, salmiakkia, lakua, karpalorouhetta, kuivattua nokkosta sekä ruisnachoja. Jenna toi myöskin suklaata sekä suomen-ruotsalainen Sonja Helsingistä toi myöskin ruissipsejä sekä Koskenkorvaa! Jokainen maatiimi sai vuorollaan esitellä, mitä tarjottavaa oli maastaan tuonut. Sitten päästiin maistelemaan! Paljon uusia makuelämyksiä :) Suomen tarjoiluista meni eniten ruissipsejä kun taas salmiakkia ei jostain kumman syystä oikein kulunut.. :D Illan mittaan tanssittiin mm. skottilaista kansantanssia sekä myöskin letkajenkkaa!
Kansainvälisen illan humua!
Maanantain oppituntien aiheisiin kuuluivat "Visual presentation", "Make yourself visible in the crowd", "Communicating your competences" sekä "Interview". Tunnit totetutettiin luentotyyppisesti sekä ryhmätöitä tehden. Yhdessä tehtävässä piti miettiä esim. miten käyttäytyä/pukeutua/toimia työhaastattelussa. Jokainen kirjoitti myös oman CV:nsä englanniksi sekä selostuksen unelmatyöstään. Illalla myöskin harjoiteltiin työhaastatteluja Skypen välityksellä, joka ei oikein sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, koska yhteydet pätkivät sen verran. Meille saapui sen jälkeen vieraaksi mies, joka työhaastattelee paljon ihmisiä työkseen. Hän kertoi vinkkejä miten työhaastattelussa kannattaa toimia. Paras vinkki olikin aina olla oma itsensä eikä esittää mitään, mitä ei ole :) Opiskeluiden jälkeen siirryimme läheiselle tekonurmikentälle, jossa oli vuorossa "Farmer games" eli leikkimielisiä pelejä kisan muodossa ryhmittäin. Pisteillä piti mm. kuljettaa maissia pareittain otsien välissä, lypsää tekolehmää sekä hyppiä ryhmänä säkkihyppelyä. Ja arvatkaa kenen ryhmä voitti. Mun ryhmä Kanat :D 

Tiistaina opiskelimme seuraavanlaisia aiheita: "Public speaking", "Web visibility", "Personal promotion" sekä "Business card". Puheen pitämistä harjoittelimme esittäen ryhmissä lyhyen puheen arvotuista aiheista. Lisäksi kävimme läpi millainen on hyvä nettisivu sekä millaisia kanavia sosiaalisessa mediassa on itsensä/yrityksensä markkinointiin. Iltapäivällä askartelimme omat käyntikortit. Oppituntien päätyttyä saimme vieraaksi Slovenian tämän vuoden viinikuningattaren Sandra Vučkon. Viinikuningatar valitaan vuosittain ja hän edustaa tiettyjä viinejä ja hänellä saattaa olla myös oma viinitila/merkki. Saimme myös maistaa erästä valkoviiniä :)

Päivällisen jälkeen meillä alkoivat karnevaalit! Meitä pyydettiin jossain vaiheessa iltaa tulemaan pihalle, jolloin nurkan takaa alkoi kuulua erikoista kilinää ja kolinaa. Meille tulivat vieraaksi esityksensä kera perinteiset "lammaspukuiset miehet" eli sloveniaksi "kurenti"
Kurenti-mies :)
He ovat ryhmä lampaantaljoihin pukeutuneita miehiä, jotka perinteisesti helmi-maaliskuussa järjestettävillä karnevaaleilla häätävät talven ja demonit pois ja toivovat kaikille hyvää sekä hedelmällisyyttä esim. maatiloille. Puvussa on kiinnitettynä isoja lehmänkelloja, joista kuului miesten heiluessa todella kova ääni! Tämä puku painaa 40-50 kiloa ja maksaa noin 1000 euroa. Heillä on lisäksi mukanaan "hedgehog stick" eli keppi, jonka päässä on siilin nahkaa. Toisessa päässä roikkuu naisilta saatuja huiveja ja pikkuhousuja! Mitä enemmän niitä on, sitä useamman naisen suosiossa mies on. Tarun mukaan nainen tulee saamaan kolme lasta, jos mies koskettaa häntä tällä kepillä :D Kaikki kurenti-miehet ovat aina sinkkuja, mutta jos he menevätkin naimisiin, eivät he voi enää pukeutua lammaspukuun eivätkä osallistua karnevaaliin. Silloin he toimivat muiden miesten kuskina! Mielenkiintoista! Lammasmiehet tulivat meille hostellille jatkamaan illanviettoa. 

Tähän mennessä reissu oli sujunut oikein hyvin ja englannin puhuminenkin tullut sujuvammaksi :) Ruoka oli koko reissulla todella hyvää, tavallista slovenialaista kotiruokaa sekä parina päivänä vähän perinteisempää, tietyn juhlapäivän slovenialaista ruokaa (niistä lisää myöhemmin). To be continued... :)


-Essi

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment! ♥