Wednesday, January 10, 2018

"Saatko sä ihan palkkaakin siitä?"

Lähes poikkeuksetta saan vastaukseksi otsikossa esiintyvän kysymyksen kun kerron uusille ihmisille missä olen töissä. Olen siis töissä Porin 4H-yhdistyksessä, oikeastaan olen ollut siellä palkkalistoilla jo keväästä 2014 asti. Joskus hommia on ollut enemmän, joskus vähemmän. Mutta eihän se vielä ihmistä vakuuta kuinka kauan jossain paikassa on toinen ihminen ollut töissä kun hän on juuri kuullut, että kyseessä on yhdistys. 

Totta, kaikissa yhdistyksissä ei ole palkallisia työntekijöitä, mutta toisissa taas on. Ja Porin 4H-yhdistys on yksi niistä monesta yhdistyksestä, jossa on palkkatyöntekijä, ja tällä hetkellä kaksikin kappaletta. Yhdistys ei oikeastaan pysyisi edes pystyssä ilman työntekijöitä (ja vapaaehtoisia). Monesti kun ollaan mukana yhdistystoiminnassa, se tarkoittaa yleensä johtokunnassa tai hallituksessa oloa ja kerran kuussa tai harvemmin kokouksessa käyntiä. Mutta minulle tämä on työ ja vieläpä sellainen työ, josta tykkään todella paljon! ❤

No, mites rahapuoli? Minulle kun raha ei ole kaikki kaikessa, mutta monelle muulle on. Saakohan toiminnanohjaajan ja toiminnanjohtajan töistä oikein palkkaakin? Miksei saisi? Samanlainen tilanne syntyisi kun minä kysyisin lääkärinä työskentelevältä henkilöltä, että saatkos oikein palkkaakin heh heh. Kyllä, saan palkkaa. Vaikka raha ei ole pääasia, niin en tekisi mitään työtä ilman TESsin mukaista palkkaa. Vain hullu niin tekisi. Vapaaehtoistyö on asia erikseen ja vapaaehtoisia tarvitaan, meidänkin yhdistyksessä.


Ensimmäinen hommani Porin 4H:ssa oli kesällä 2014 liikennepuiston ohjaaminen. Liikennepuistoa olen ollut ohjaamassa siitä lähtien jokaisena kesänä. Saman vuoden syksyllä sain alkaa ohjata omaa monitoimikerhoa Pormestarinluodossa. Ohjaan tätä kerhoa edelleen ja siitä olisikin vaikea luopua näin monen vuoden jälkeen kun kerholaisista on tullut omia "4H-lapsia". Kyllä, he joskus kutsuvat minua vahingossa äidiksi! Tuohon aikaan tein samalla silloin tällöin yhdistyksen työpalvelujärjestelmän kautta mm. lemmikinhoitotöitä, joita riittää edelleen. 
Porkan kerho
Syksyllä 2015 sain ohjattavakseni toisen kerhon (eläinkerhon), jota ohjaan edelleen. Siitäkin, ja sen kerholaisista, on tullut todella rakkaita vuosien aikana. On myös ihana tavata innokkaita eläinharrastajia ja heidän lemmikkejään. Suurinpiirtein samoihin aikoihin aloitin myös teiniklubin ohjaamisen. Se on tarkoitettu 13-17-vuotiaille nuorille. Muut kerhomme ovat 6-12-vuotiaille tarkoitettuja. Teiniklubi ei enää tällä hetkellä ole toiminnassa kerholaisten vähyyden vuoksi, mutta klubia yritetään taas saada kasaan ensi syksynä. Tähän päivään asti olen samalla myös jatkanut työpalvelussa ja siinä työtehtävät ovat olleet monipuolisia: kotisiivousta, lemmikinhoitoa, pihatöitä, ikkunanpesua, jalkahoitojen tekoa (kyllä, hyödynnän 4H:ssa myös kosmetologin koulutustani), vanhuksille seuranpitoa, lumenluontia yms. Tälläkin hetkellä minulla on siivousasiakkaita, joiden luona käyn töissä säännöllisesti kerran kuussa. 
Global 4H day 1.11.2017
Jossain kohtaa vuotta 2015 aloitin myös jäteopetusten pitämisen toiminnanjohtajan kanssa, ja sitä teemme edelleen. Jäteopetustunti pidetään joka vuosi Porin ja lähikuntien jokaiselle nelosluokalle. Jäteopetuksessa lapset oppivat miten ja miksi kierrätetään ja lajitellaan. Keväällä 2016 sain kunnian osallistua 4H-liiton edustajistokokoukseen Espoossa. Syksyllä 2016 silloisen toiminnanjohtajan jäädessä äitiyslomalle ja sijaisen aloittaessa, minusta tuli yhdistyksen toiminnanohjaaja eli toiminnanjohtajan oikea käsi. Sitä olen edelleen ja tehtäviini kuuluu mm. koko kerhotoiminnasta huolehtiminen (Porin alueella on yli 10 kerhoa) ja yhdistyksen sometilien ja blogin päivittäminen. Loin kyseisen blogin oma-aloitteisesti syksyllä 2015 ja kirjoitin sitä vuoden verran vapaaehtoisesti, kunnes toiminnanohjaajan hommissa aloittaessani aloin saada kirjoittamisestakin palkkaa. 
Rural Youth Europen syysseminaari Sloveniassa 2015
Syksyllä 2017 sain hoidettavakseni kolmannen kerhon, Väinölän kerhon. Siellä olin ollut tuuraajana pari kertaa syksyllä 2016, joten paikka ja osa lapsistakin oli jo tuttuja. Alussa kerhossa ei käynyt kovinkaan montaa kerholaista, mutta pikkuhiljaa heitä tuli joka kerralla lisää ja nyt Väinölän kerho onkin yksi yhdistyksemme suosituimmista kerhoista. Viime syksynä sain myös lisää vastuuta yhdistyksen hallinnollisista töistä eli olen siitä asti ollut osittain myös toiminnanjohtaja. Äitiyslomalta etuajassa palanneen työkaverin kanssa hoidamme kaiken; palkanmaksut, työpalvelun, jäteopetukset, nuorten työsopimusten teot, 4H-yrittäjien ja kerhonohjaajien opastuksen, laskutukset, sometilit ja kaiken muun mahdollisen mitä yhdistyksessä pitää tehdä ja hoitaa. Tavallisesti yhdistyksessä on yksi nimetty toiminnanjohtaja, mutta viime syksyn epäpätevän toiminnanjohtajan lähdön jälkeen oli työtä niin paljon, että vanha työkaveri tuli onneksi apuun ja saimme yhdessä pidettyä Porin 4H-yhdistyksen pystyssä! 🙌

Työpaikkani ansiosta olen päässyt myös matkustamaan moneen erilaiseen paikkaan, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Toki suurin osa ulkomaanmatkoista on ollut osittain omakustanteisia. Olen käynyt mm. Venäjällä, Sloveniassa, Itävallassa, Latviassa, Liettuassa ja Norjassa. Suunnitteilla olisi tulevaisuudessa valloittaa 4H:n kautta mm. Taiwan ja Etelä-Korea ja miksei jokin muukin maa! Ja huom! Tämä blogiteksti sisältää ihan minun omia mielipiteitäni ja kokemuksiani. Jos joku joskus väheksyy sitä työtä, mitä rakastat tehdä, niin jätä sellaiset ihmiset omaan arvoonsa :) Kaikki työ on arvokasta!

Huomenna on jälleen paluu sorvin ääreen toimistolle kolmen viikon joululoman jälkeen!


-Essi

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment! ♥