Tuesday, March 20, 2018

Pula, Kroatia VOL 2

Ensimmäinen osa Kroatian-matkakertomuksesta jäi reissumme tiistai-iltaan! Tässä postauksessa kerron mitä loppumatkasta tapahtui :) Joskus kyllä haluan vielä käydä uudestaan Kroatiassa ja nähdä mm. Plitvicen kansallispuiston tai Dubrovnikin. Mutta nyt Pulaan! ☀

30.8. keskiviikkona vietimme suurimman osan päivästä Fiželassa. Lämpöä noin +29 astetta! Paikallisbussilla matka sinne kesti alle puoli tuntia. Maisemat rannalla olivat jälleen huikeat ja sininen meri kimalteli. Kävelimme Galebove stijene -nimiseen paikkaan (Seagull’s Rocks beach), jossa rannan kalliossa on upeita luolia. Luolia voi mennä tutkimaan ja sukeltamaankin pääsee. Paikka sijaitsee Mužilj-lahdessa (uvala Mužilj). Alue on nimeltään Stoja ja lähellä on myös rantabaari ja telttailu/retkeilyalue. Lähistöltä löytyy myös vanha armeijan tukikohta. Uimme kirkkaassa vedessä pienten vaarattomien meduusoiden kanssa ja tutkimme pientä luolaa! Vaatteet sai kivasti vaihdettua tiheässä pensaikossa kallion päällä 🍂

Paikallisbussissa
Fižela
Galebove stijene. Tästä ruuhkaisesta turistirysästä kannattaa jatkaa reilusti eteenpäin, jolloin löytää rauhallisen poukaman, jossa mekin pääsimme ihastelemaan meduusoita.
Uskaliaimmat hyppivät kalliolta veteen!
Rauhallinen poukama turistirannasta eteenpäin.
Meduusoita
Terkkuja luolasta!
Palattuamme keskustaan haimme ruokaa Fresh-nimisestä leipä- ja salaattibaarista! Suosittelen vahvasti! Ruoka on todellakin fresh ja valikoimaa löytyy. Eikä ole kallista. Listalta löytyy leipiä, salaatteja, smoothieita, keittoja, wrappeja ja toki makeaakin saa! Paikka sijatsee osoitteessa Anticova ulica 5. Samana päivänä kävimme tutustumassa myös keskustassa sijaitseviin vanhoihin maanalaisiin tunneleihin. Tunneleiden seinillä oli erilaisia näyttelyitä historiasta. Ihan kiva oli tuollakin käydä, mutta tunnelit olivat aika epäsiistejä ja märkiä. Eli ei ehkä menetä hirmuisesti jos niissä ei käy :) Kotimatkalla otin eräästä kahvilasta mukaan kroatialaista kermakakkua nimeltä kremšnita. Leivos koostuu kahdesta lehtitaikinalevystä ja niiden välissä olevasta paksusta kermaseoksesta. Tuhdin vaniljaisen leivoksen ensimmäinen resepti on kehitetty jo vuonna 1950. Leivoksella on myös oma juhlapäivä! 
Syömässä Fresh-salaattibaarissa
Sergiusten riemukaari
Maanalaisessa tunnelissa
Kroatialainen kermakakku kremšnita.

31.8. torstaina aamupäivällä matkasimme bussilla noin 8 kilometrin päähän Wine & Food Station Trapaniin. Se sijaitsee Šišanissa. Trapan-perheyritys aloitti vuonna 2005 ja tähän päivään mennessä heillä on 12 hehtaaria ekologista viinitarhaa. Viinitila on Istrian eteläisin. Istrialainen maaperä on punaista ja täynnä hyviä mineraaleja. Tuotanto on luomua ja suurin osa valkoisista rypälelajikkeista on kotoperäistä Malvasiaa ja pieni osa Chardonnayta. Tummista lajikkeista eniten on kroatialaista Terania. Trapanin viininmaistelutilaan mahtuu jopa 30 henkilöä. 
Wine station Trapan
Osallistuimme Maijan kanssa tastingiin, johon kuului 5 viiniä (+1 ekstraviini) sekä pientä purtavaa: istrialaista juustoa, tilan omia Malvasia-rypäleitä, omaa viiniä sisältävää makkaraa sekä oliiveja. Hinta oli 100 kunaa eli noin 13 euroa. Kuusi viiniä oli siinä helteessä (+28) ihan sopiva määrä, pikkuisen alkoi jo päähänkin mennä :D Toki tuliaisiakin piti ostaa! Viinejä esittelevä nainen puhui todella sujuvaa englantia ja kertoi tarkasti kaikista maistamistamme viineistä, sekä siitä mitä lajiketta oli käytetty yms. Viini-tasting olikin yksi aktiviteetti, johon halusin Kroatian matkalla mennä. Suosittelen Trapania! Paikallisbussilla pääse aivan viinitilan risteykseen, ja hyväkuntoinen pyöräileekin matkan keskustasta! Viineihin tutustumisen jälkeen jatkoimme matkaa Medulinin rannalle ja siellä vietimmekin melkein koko loppupäivän. Välipalaksi ostin hedelmäkojusta tuoreita viikunoita! 😋

Medulin
1.9. perjantaille oli luvattu sadetta ja ukkosta ja niin tekikin puoleenpäivään asti. Sään rauhoituttua lähdimme jalkaisin keskustaan torille ostamaan tuliaisiksi kroatialaista hunajaa ja oliiviöljyä. Kojujen ympäristö kuhisi ampiaisia kaikkien makeiden hajujen perässä! Haimme lounasta Pikulecasta ja Shantista. Ne ovat pieniä raaka- ja vegaanikahviloita keskustassa. Pikulecan löydät osoitteesta Ul. Dubrovačke bratovštine 2 ja Shanti RAW Biten samalta kadulta poispäin puistosta (talonnumero 27). Molemmista löytyy terveellisiä vaihtoehtoja, makeaa ja suolaista! Söimme herkut läheisessä puistossa, jonka jälkeen menimme katsomaan Pulan katedraalin lähellä rantaa. Katedraalin koko nimi on Cathedral of the Assumption of the Blessed Virgin Mary. Sen jälkeen kävelimme rantaa pitkin asunnolle. Pienen levon jälkeen alkoi taas olla nälkä ja testasimme lähellä asuntoamme sijaitsevan Sydney-bistron. Se löytyy osoitteesta Ul. Bože Gumpca 34. Ruoka oli hyvää, mutta oma risottoni oli liian suolainen. Muuten kiva paikka ja hyvää palvelua!
Torilla
Kroatialaista hunajaa
Salaatti Shantista, kesärullat Pikulecasta
Katedraali
Amfiteatteri
Sydney-bistro

Seuraavana päivänä olikin jo sitten vuorossa lento takaisin Suomeen. Saimme avuliaalta Airbnb-emännältämme kyydin bussiasemalle ja siitä jatkoimme lentoasemalle. Lento oli takaisin Suomessa sen verran myöhään, että olimme varanneet Airbnb-majoituksen yöksi Vantaalta lähellä lentokenttää. Aamupäivällä palasimme junalla Poriin. Olipas reissu! Kaikkea kivaa tuli koettua, uitua, viiniä maisteltua ja nähtävyyksiä nähtyä. Ehdottomasti suosittelen Pulaa reissukohteena :)
-Essi

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment! ♥