Monday, April 20, 2015

Raakasuklaan peruskurssi

Olin viime vuoden puolella Otsolan kansalaisopiston järjestämällä raakasuklaan valmistuskurssilla, mutta olen kokonaan unohtanut siitä postata! :) Joten tässä nyt olis. Kurssi oli siis 11.10.2014 ja opettajana toimi Jani Wahlman. Hänen kahvi- ja suklaa-aiheisen bloginsa löydätte osoitteesta: http://kahviaetsuklaata.blogspot.fi/.
Kurssilla perehdyimme ensin suklaan (kaakaon) historiaan sekä teolliseen valmistukseen, terveysvaikutuksiin ja ravintorikkauteen sekä raakasuklaan valmistukseen tarvittaviin välineisiin ja aineksiin. Terveysvaikutuksista voit lukea lisää esim. tästä postauksestani, josta löydät myös raakasuklaa-konvehtien ohjeen :) Raakakaakaohan on oikea superfood, joten sitä voi nauttia hyvillä mielin!
Kaakaopapujen käsittely ravinnoksi alkoin 3000 vuotta sitten. Suklaa on alunperin ollut vain jumalten ruokaa eikä se ollut rahvaiden saatavilla. Silloin nautitusta suklaasta 90% oli eräänlaista arvokasta suklaajuomaa. Kaakaopapuja käytettiin myös virallisena valuuttana. 

Nykyisin kaakaon viljely on melko hankalaa, koska parhain alue sen kasvulle on vain noin 20 astetta päiväntasaajan molemmin puolin. Norsunluurannikolta tulee 35% kaakaon tuotannosta. Kiloon suklaata tarvitaan 300-600 kaakaopapua ja yhdessä hedelmässä papuja on 30-40 kappaletta. 
Kaakao on yksi maailman ravinnerikkain ruoka, koska siinä on 1200 aktiivista ainesosaa ja sen painosta 10% on antioksidantteja. Kaakao sisältää mm. paljon magnesiumia, rautaa ja mangaania. Kaakao myös lisää endorfiinin tuotantoa aivoissa. Raakasuklaata voi siis hyvällä omallatunnolla nauttia, mutta suositus kuitenkin on 10-20 kaakaopapua tai 4-5 rkl raakakaakaojauhetta päivässä. Kaakaossa oleva oksaalihappo sitoo kehon kalsiumia, joten kannattaa nauttia myös tarpeeksi kalsiumia! Lisäksi kaakaossa oleva arginiini saattaa alkaa aristaa suuta. Kaikessa siis muistettava kohtuus! :)
Raakasuklaan valmistukseen tarvitset kulhojen, lusikan ja muottien lisäksi:

-1 dl kookosöljyä tai kaakaovoita
-0,5 dl (tai vähemmän maun mukaan) kookospalmusokeria tai hunajaa, makeuttaa voi toki millä muulla itse haluaa, esim. stevia, agavesiirappi, ksylitoli, erytritoli...
-1 dl raakakaakaojauhetta
-1/5 tl himalajansuolaa tai muuta laadukasta puhdistamatonta suolaa
-halutessasi esim. lucumajauhetta ja vaniljaa
-omavalintaisia mausteita, superfoodeja, siemeniä, marjoja, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tms, itse käytin banaanilastuja, pellavansiemeniä, kookoshiutaleita ja auringonkukansiemeniä. Kurssilla oli käytössä myös piparminttuöljyä ja appelsiiniöljyä.

Sulata rasva esim. vesihauteessa ja sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Lisää joukkoon rasva ja sekoita hyvin. Maista, onko seos mielestäsi sopivaa ja lisää kaakaojauhetta tai makeutusta tarvittaessa. Lisää mausteet, sekoita ja kaada seos muotteihin. Mausteita voi toki ripotella suklaan pinnallekin. Siirrä muotit pakastimeen ja anna jähmettyä 10 min -> valmista! :)
Nam!

-Essi

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment! ♥