Thursday, January 1, 2015

Raakasuklaa-konvehdit

Hyvää uutta vuotta kaikille lukijoilleni ja seuraajilleni! :) Miten teidän uuden vuoden aattonne sujui? Mulla todella mukavasti, Maija oli meillä yövieraana, kokkailtiin, kateltiin leffoja ja pyörittiin ulkona tiirailemassa ilotulituksia. Teen kyllä myöhemmin postauksen illanvietostamme, mutta nyt halusin tulla jakamaan tämän herkullisen reseptini. Nimittäin gluteenittomat raakasuklaa-konvehdit! Ne ovat raakoja eikä niissä ole maitotuotteita tai lisättyä valkoista sokeria. Ei myöskään kananmunaa tai pähkinöitä ja ne sopivat vegaaniin ruokavalioon. 
Raakasuklaa-konvehdit, noin 10 kpl
gluteeniton, maidoton, munaton, sokeriton, vegaani

-200 g kivettömiä pehmeitä taateleita
-1-1,5 rkl raakakaakaojauhetta
-1 rkl MCT-öljyä (tai muuta öljyä, esim. kookosöljy)
-halutessasi vaniljaa vaniljatangosta
-kookoshiutaleita koristeluun

Pilko taateleita saksilla pienemmiksi ja lisää muiden ainesten kanssa monitoimikoneeseen. Aja ainekset tasaiseksi tahnaksi. Tässä tarvitaan kärsivällisyyttä, koska tahnaksi muuttumiseen menee hetki. Lisää tarvittaessa vettä, jos seos näyttää esim. liian kuivalta. Kun seos on valmista, pyörittele taikinasta käsin pieniä palloja ja pyörittele sitten kookoshiutaleissa. Voit pyöritellä niitä halutessasi myös esim. raakakaakaojauheessa tai vaikka marjajauheessa :) Näihin pätee sama kuin aikaisemmin postaamiini raaka-piparkakkupalloihin, eli nämä kannattaa säilyttää jääkaapissa.
Nykyään näkee paljon otsikoita, joissa sanotaan että "suklaa on sittenkin terveellistä!" Totta, jos valitsee suklaan oikein. Se Fazerin Sininen, joka suomalaisilla tulee mieleen sanasta suklaa, on kaukana terveellisestä, se kun on täynnä valkoista sokeria. Totta kai se hyvää on, mutta jos voi samalla saada hyvää, terveellistä ja vitamiinipitoista niin miksei napostele tummaa suklaata tai raakakaakaota :) Yläkuvassa oleva kaakaojauhe on valmistettu niin että ensin kaakaomassasta kylmäpuristetaan irti kaakaon rasva eli kaakaovoi, jolloin jäljelle jää kuivaa raaka-ainetta, joka jauhetaan kaakaojauheeksi ilman lisäaineita ja muita myrkkyjä. Jos joskus olette maistaneet kaakaopapua niin eihän sen maku ole kovin häävi ja lisäksi todella kitkerä. Se, miten kaakaota käyttää ja makeuttaa, vaikuttaa siihen miltä se maistuu. Tietenkin joku voi tykätä alkuperäisen kaakaon mausta, mutta itse esimerkiksi raakasuklaata tehdessäni makeutan seoksen palmusokerilla. Ja näissä  raakasuklaa-konvehdeissa kaakaota makeuttavat taatelit. 

Kaakaohan ei ole mikään uusi keksintö vaan varhaisin arkeologinen todiste kaakaon käytöstä löytyy nykyisen Hondurasin alueelta 2000 eaa (http://cocovishop.com/tuotteet/kaakaojauhe). Kaakaota voi hyvillä mielin nauttia, sillä se on hyvin ravinnerikasta ja vitamiinipitoista (E- ja C-vitamiinit). Se sisältää suuria pitoisuuksia magnesiumia, sekä korkeita pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia sekä suuren määrän aivojen mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin vaikuttavia ainesosia :)


-Essi

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment! ♥