Sunday, June 19, 2016

Petroskoin cityleiri, päivät 1&2

Olin tällä viikolla Suomen ja Karjalan 4H-liittojen järjestämällä cityleirillä Petroskoissa! Leiri oli suunnattu 14-25-vuotiaille 4H-jäsenille ja leirin teemana oli "Puhtaat sydämet". 

Päivä 1: Maanantai-aamuna matkasin ensin Porista junalla Tampereelle, josta lähti minibussikyyti kohti itänaapuria muiden leiriläisten kanssa. Toinen bussi lähti liikkeelle Jyväskylästä. Meitä suomalaisia oli ohjaaja mukaan lukien 11. Meitä oli ympäri Suomea, kuten Pihtipudas, Jokela, Kinnula ja Lappeenranta. Leirin apuohjaaja sekä yksi osallistuja osasivat onneksi hyvin venäjää! Itse olin ohjaajia lukuunottamatta vanhin osallistuja, muut olivat viidentoista molemmin puolin. Venäjän puolella leiriohjelmaamme olivat suunnitelleet ysiluokkalaiset ja lukiolaiset opettajansa kanssa. Osa heistäkin oli 4H-harrastajia. 
Laatokka
Maisemaa automatkalta Niiralan jälkeen.
Matkaevästä :)
Bussimatka Tampereelta Petroskoihin kesti rajamuodollisuuksien kanssa 9-10 tuntia. Menomatkalla rajalla kesti hieman, koska kukaan ei tiennyt että pitää täyttää maahantulokortti. Jos niitä olisi saanut jostain etukäteen niin olisimme voineet täytellä niitä etukäteen valmiiksi ja mennä sitten passin/viisumintarkastukseen. Mutta täyttelimme paperit rajalla ja jatkoimme. Yhteensä passi ja viisumi tarkastettiin neljä kertaa. Yli menimme siis Niiralasta, josta jatkoimme kuoppaisia teitä pitkin kohti Petrozavodskia. Suomen puolella venäläiset kuskit ajoivat hyvin nätisti ja rajoitusten mukaan, mutta välittömästi rajanylityksen jälkeen kaasujalka alkoi painaa :D Siinä sai ilmaiset vuoristoradat kun ajettiin 120km/h pientä kuoppaista tietä. Alue oli suurilta osin metsää ja silloin tällöin ohitimme Laatokan lisäksi muutaman pienen ränsistyneen kylän. Vessatauolla pysähdyimme pienessä baari/marketissa, jossa oli 10 ruplaa maksava sisävessa. Mutta koska meitä oli neuvottu vaihtamaan rahaa vasta Petroskoissa niin eihän meillä vielä ollut ruplia, joten jouduimme tyytymään eritteitä täynnä olevaan ulkovessaan :D Kokemus sekin!
Hostellimme
Petroskoin keskustassa ajoimme suoraan majapaikkaamme (jota emme etukäteen tienneet) For You -hostelliin. Meille oli kerrottu, että yövymme hotellissa, mutta onneksi tämä hostelli oli ihan siisti ja kiva. Huoneessani olivat lisäkseni Taika, Sirkka ja Oona. Illalla saimme pientä evästä (mm. omenaa vaikka olin ilmoittanut olevani sille allerginen) ja aika nopeasti suihkun jälkeen menimme nukkumaan. 

Päivä 2:
Tiistain aamupala, jonka kanssa tarjoiltiin mustaa teetä - joka aamu!
Synnytyssairaala
Paikallisbussi. Näillä matkustimme joka päivä. Nämä olivat todella paljon huonommassa kunnossa kuin Suomessa.. Johdinautoja Petroskoissa on myös, mutta niitä emme käyttäneet. Petroskoissa yksi bussimatka maksaa 15-22 ruplaa, mikä on alle euron.
Paikallinen pankki, jossa kävimme tiistaina vaihtamassa valuuttaa. Mulla oli viidenkympin seteli, josta pyysin englanniksi vaihtamaan vain 30 euroa, mutta virkailija vaihtoi koko summan.. :D Yksikään asiakaspalvelija Petroskoissa ei puhunut englantia - tai ei halunnut puhua/ymmärtää.
Aamupalan jälkeen matkustimme paikallisbussilla muutaman kilometrin päähän Lasten ja nuorten taidetalolle, jossa tiedossa workshoppeja!
Ensimmäisessä workshopissa aiheena oli karjalainen/venäläinen kansantanssi, jota harjoiteltiin myös kahtena seuraavana päivänä. Vaikka tanssiminen on kivaa niin kolmena päivänä oli mun mielestä ehkä liikaa, koska esimerkiksi mitään Suomi-ryhmän vetämää ohjelmaa tai Suomesta kertomista ei ohjelmassa ollut. Ennen tanssia pelasimme muutaman ice breaking gamesin eli nimileikkeijä ja ryhmäkeskusteluja. Tanssin jälkeen pääsimme käymään taidetalolla sijaitsevassa sotamuseossa. Pienoismalleja lukuunottamatta kaikki museon tavarat olivat Karjalan alueelta löydettyjä. Siellä oli myös suomalainen virsikirja ja muita suomalaisia tavaroita, joita ei venäläinen museosetä kuitenkaan millään tavalla esitellyt :D Hän kertoi ainoastaan Venäjästä ja venäläisten sotilaiden tavaroista, aseista ja muusta kalustosta ja tavoista. Pari venäläistä ohjaajaamme kertoivat nämä meille englanniksi. Ohjelmaa suunnitelleet opiskelijat olivat siis joka päivä meidän mukanamme. 
Tiistain lounas. Joka lounaalla oli tarjolla pieni salaatti, alkukeitto ja pääruoka sekä mehu (pääruoka ei tähän kuvaan ehtinyt, mutta se oli kanankoipi ja riisiä) Vettä tai maitoa Venäjällä ei ruuan kanssa juoda ollenkaan, teetä korkeintaan. Teen joukkoon laitetaan hilloa tai hunajaa. Jälkkärinä joka päivä oli pillimehu ja/tai banaani, jugurtti, keksi tai pulla.
Lounaspaikkamme (joka päivä sama) eli jonkinlainen koulurakennus, jossa toimi kai myös päiväkoti.
Workshoppien jälkeen kävelimme noin kilsan parin matkan lounaspaikkaamme, vanhanoloiselle koululle. Lounas oli hyvä, siihen kuului pieni salaatti, jonkinlainen kasvis-kanakeitto sekä pääruoka, hyvää ja täyttävää! Jälkiruokana pillimehu ja pulla :) Ruuan jälkeen lähdimme kävellen vierailulle paikalliseen orpokotiin, johon oli aika pitkä matka. Tiistaina kävelimme yhteensä monta kilometriä. Orpokodissa asusti 0-4-vuotiaita lapsia eli siis myös vastasyntyneitä. Kun lapset olivat vielä päikkäreillä, me autoimme puutarhassa kitkemään kukkamaasta rikkaruohot pois, jonka jälkeen istutimme tilalle uusia kukkia. Osa porukastamme oli myös tuonut puutarhaan koristeita, jotka laitettiin paikoilleen. Monet olivat tuoneet lapsille myös leluja ja kirjoja lahjoitettavaksi. Odotimme malttamattomina lasten tulemista ulos. Sieltä niitä taaperoita sitten alkoi tulla vielä päiväunista väsyneinä. Heidän kanssaan sitten touhuiltiin noin tunnin verran ja kun lähdimme, osa lapsista suuttui :( Koskettava ja opettavainen vierailu!
Paikallinen suht uusi kerrostalo lounaspaikkamme lähellä.
Orpokodissa autoimme yhteisvoimin puutarhanhoidossa ja istutimme kukkia.
Illalliseksi meillä oli International buffet eli venäläisten opiskelijoiden valmistamia venäläisiä ruokia. Menuun kuului punajuuri-peruna-papusalaattia, katkarapusalaattia, kana-riisiseosta ja perunasalaatin tyylistä salaattia sekä lettuja kondensoidulla maidolla ja suklaakakkua. Sekä teetä tietenkin!
Illalliselta kävelimme Petroskoin suurimpaan ostoskeskukseen, Lotos Plazaan. Yläkuvassa oleva joki oli matkanvarrella hieman ennen ostoskeskusta. Siellä meillä oli reilu tunti aikaa kiertää. Ostin yhdet kivat värikkäät housut. Shoppailun jälkeen palasimme hostellille ja nukkumaan. 
Lotos Plaza
Maja :)
Siinä parin ekan päivän tapahtumia, jatkoa tulossa!

-Essi

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment! ♥