Tuesday, April 25, 2017

IFYE-vaihto: Jaunpils 22.7-2.8.2016 osa 1

Jatkumoa kesän 2016 IFYE-vaihtokertomukselleni

Viime osassa kirjoitin latvialaisesta 4H-leiristä. Sen jälkeen lähdin lapsibussillisen kyydissä Jaunpilsiin! Perheen, johon asetuin seuraavaksi reiluksi viikoksi, 9v. tyttö osallistui myöskin kesäleirille ja tuli samalla bussilla Jaunpilsiin kotiin. Tämä perhe oli heittämällä paras host-perhe. Heillä on pieni maitotila, josta he myyvät maitoa paikalliseen meijeriin. Heillä on myös kolme koiraa, kissoja ja undulaatteja. Ensimmäinen ilta meni perheeseen tutustuessa, lehmiä rapsutellessa, trampoliinilla pomppien ja mönkijällä ajellen. 
Host-perheen kotitalo
Jaunpilsin linna, joka on rakennettu vuonna 1301.
Linnan pihamaalla piti kokeilla jalkapuuta :D
Perheen maatila sijaitsee noin viisi kilometriä Jaunpilsin keskustasta. Navetassa ammuu vajaa 40 maitolehmää. Perheeseen kuuluu isä, äiti ja neljä lasta, jotka ovat iältään 1,5-14 vuotta. Jaunpils on hieman yli tuhannen asukkaan kylä noin 85km Riikasta lounaaseen. Perheen vanhemmat nousevat joka aamu viideltä hoitamaan ja ruokkimaan lehmiä. Lypsy tapahtuu puoliautomatisoidusti, eli lypsyrobotti pitää siirtää lehmästä lehmään kun edellisen lypsy on valmis. Konkreettisen lypsyn hoitaa kuitenkin itse laite. Perheen lapset, varsinkin vanhimmat pojat (14- ja 12-vuotiaat) osaavat jo sujuvasti auttaa navetassa mm. ajellen pienellä bobcat-tyylisellä koneella jakaen rehua lehmille. Pojat myös ajavat traktoria ja auttavat saamaan pellolta heinät talteen talvea varten. Myös henkilöauton ajaminen pojilta jo sujui, kuin myös kolmannelta lapselta, 9-vuotiaalta tytöltä! 
Luontopolulla
Lounaalla Jaunpilsin linnassa
Miltein joka aamu söimme kaikki aamupalan yhdessä. Useimmiten tarjolla oli leipää, oman tilan maidosta tehtyä juustoa sekä omien lehmien lihasta tehtyä makkaraa, sekä kahvia tai teetä. Aamupäivällä (23.7.) lähdin lasten kanssa pyöräillen Jaunpilsin keskustaan. He esittelivät innoissaan paikkoja; mm. koulunsa, paikallisen ruokakaupan ja meijerin. Seuraamme liittyi myös muutama lasten kaveri. Latviassa jo nuoretkin lapset (8-10-vuotiaat) puhuvat aika hyvää englantia. Perheen 9v. tyttö on tosi rohkea puhuessaan englantia, vaikka jokainen lause ei aivan oikein menisikään. Kuitenkin joka ikinen kerta ymmärsin häntä. On niin monia tapoja saada toinen ymmärtämään asiansa vaikkei sanoja löytyisi! Pyöräreissulla kävimme mm. Jaunpilsin linnassa (jossa myös söimme lounaan) ja sen puistossa sekä luontopolulla ja isoa patsasta katsomassa. 
Jaunpils Pienotavan eli Jaunpilsin meijerin maitotuotteita
Tässä paikassa kävimme tutustumassa paikallisiin käsitöihin ja mattojen tekemiseen :)

Seikkailun jälkeen poljimme takaisin "kotiin" ja myöhemmin illalla palasimme keskustaan autolla koko perheen voimin. Menimme heidän tuttavaperheensä luokse ns. "after wedding" juhliin! Tuttavapari oli juuri ennen perheeseen saapumistani mennyt naimisiin ja nyt juhlittiin uudemman kerran. Pöytä oli katettu erilaisilla herkuilla; kanankoivilla, vesimelonilla, salaateilla, vaahtokarkeilla, snackseillä ja tietenkin juomilla! Ennen syömistä katseltiin valkokankaalta polttareissa ja häissä otettuja kuvia. Ruuan jälkeen menin lapsiporukan kanssa saunomaan ja uimaan pihan lampeen. Huippuhauska ilta!

Seuraavana aamuna nukuttiin aika pitkään ja aamupalan jälkeen menimme poimimaan takapihalta mustaherukoita eli upenes ja karviaisia eli ērkšķogas. Tontilla kasvaa myös punaherukoita, kirsikoita, omenoita sekä kasvihuoneessa tomaattia ja kesäkurpitsaa. Syötimme myös laitumella oleville lehmille omenoita :) Pääsin myös seuraamaan heinän keräämistä pellolta. Perheen isä seurasi joka päivä tiiviisti säätiedotusta, sillä heinä pitää saada kerätyksi ennen sadetta. Lounaaksi oli helppoa maalaisruokaa; hyvää ja täyttävää peruna-papukeittoa! Myöhemmin illalla päivälliseksi oli uunikasviksia ja -perunoita, kanaa, herneitä ja säilöttyä kesäkurpitsaa. Jälkkäriksi maisteltiin paikallisen meijerin valmistamaa suklaavanukasta. Illan hämärtyessä kävimme vielä muutaman kilometrin päässä Saulessa katsomassa 1900-luvulla rakennettua Elles kalns -nimistä paikkaa. Suomeksi se voisi olla Helvetin kukkula, koska legendan mukaan itse Paholainen on siellä asunut. Tunneleita pitkin pääsee maanalaiseen ikivanhaan vankityrmään! Paluumatkalla näimme myös Strutelen kirkon. 
Yksi perheen kolmesta koirasta
Heinät talteen!
Perheen pienin koira

Seuraavana pävänä menin perheen lasten kanssa lähellä sijaitsevaan 7 Balles -nimiseen paikkaan. Se on keskus, jossa voi osallistua moneen erilaiseen workshoppiin. Pihalla komeilee todella iso ja laajalle levittyvä, istutettu labyrintti. Kokeilimme sitä ja lisäksi saimme kokeilla jousiammuntaa! Sisätiloissa teimme itse kynttilöitä ja koristelimme pulloja piirtämällä niihin mandala-kuvioita. Jokainen askarrus maksoi erikseen ja kaiken tekemänsä sai mukaan. Sillä välin perheen äiti oli kotona paistanut ison kasan ohuita lettuja, joita maistelimme hillon kera palattuamme kotiin. Tänään poimimme lisää marjoja, ja niistä äiti teki kiisseliä. Myöhemmin illalla sain juottaa vasikalle maitoa :) 
Kynttiläpaja
Labyrintti
Tää oli hauskaa! :) Kohteena onneksi vain heinäpaali ja maalitaulu.
Lettukestit!

Seuraavana aamuna eli 26.7. lähdimme isommalla lapsiporukalla retkelle kohti Smārdea. Matkalla haimme kaupasta eväitä. Menimme Valguma pasaule -nimiselle, järven läheisyyteen rakennetulle ulkoilualueelle (Valguma-maailma), jossa voi osallistua moneen erilaiseen aktiviteettiin. Me menimme Baskāju taka -luontopolulle, joka kuljetaan kokonaan paljain jaloin! Vajaa kolme kilometriä pitkällä reitillä tulee vastaan mitä erikoisempia asioita; kiviä, kaarnaa, hiekkaa, puupölkkyjä, soraa, turvetta, lasinsiruja, mutaa ja vettä! Kokemus oli todella rentouttava ja hauska, vaikkakin loppumatkasta alkoivat jalkapohjat olla hellänä. Tämän jälkeen jatkoimme matkaa Gausā Jūdze -nimisen luonnonpuiston hiekkarannalle (Riianlahti). Ranta oli hätkähdyttävän samanlainen kuin Yyteri! Laitoimme piknikin pystyyn, söimme eväitä ja uimme meressä. Kotiin palasimme viiden kuuden aikaan illalla ja söimme ruuaksi keitettyjä perunoita, silliä, sipulia ja raejuustokastiketta. Jälkkäriksi vesimelonia!
Jalkapohjan erilaisia pisteitä
Savessa kävely oli hauskaa!
Riianlahden rannalla
Marjakiisseliä itsepoimituista marjoista

Tässä perheessä olin sen verran monta päivää, että jaan tapahtumat pariin eri osaan :) Seuraava tulossa pian!

-Essi

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment! ♥