Tuesday, July 25, 2017

Vierailu Noormarkun Kotiseututalossa

Kävimme viime kuussa pikkuretkellä Noormarkussa! Ensin Porin linjoilla kätevästi Porista Noormarkkuun ja sitten evästä mukaan Osterista. Sitten suuntasimme Noormarkun Kotiseututalolle, joka sijaitsee tutussa keskustassa. Museon pihamaalla olen kyllä aikoinaan käynyt parikin kertaa, mutta rakennusten sisällä en. Vapaaehtoisen euron sisäänpääsymaksun maksoimme ilomielin. Tykkäämme Markuksen kanssa käydä pienissä kohteissa vaikka ihan omassa kaupungissa. Ei tarvitse lähteä maailman toiselle puolelle löytääkseen jotain mielenkiintoista katseltavaa (vaikka matkustamista rakastankin!) Jopa tänä kesänä olen löytänyt Porista muutaman kivan paikan, joita en ole ennen nähnyt. Ja Porissa olen kuitenkin asunut yli viisi vuotta ja ennen sitäkin käynyt täällä todella usein perheen kanssa. Sanotaan, että joskus täytyy mennä kauas nähdäkseen lähelle. Se on ihan totta! Olen käynyt monissa isoissa kaupungeissa kuten Berliini, Palma, Lontoo ja Petroskoi, mutta en niihinkään heti takaisin palaisi. Viihdyn paremmin pienissä paikoissa ja luontokohteissa. Lontoo toki oli upea, mutta en näe että tuhlaisin enää koskaan rahojani sinne uudestaan matkustamiseen :)
Päärakennus
Luhti
Arvokas kehto
Nyt siis Noormarkun Kotiseututalo Kahariin. Tässä infoa lainattuna Noormarkun Kotiseutuyhdistyksen nettisivuilta:

A. Ahlström Osakeyhtiö lahjoitti Kaharin vuonna 1955 perustetulle Noormarkun kotiseutuyhdistykselle. Samassa yhteydessä Kaharille luovutettiin Talonpoikaiskulttuurisäätiön myöntämä kunniakilpi. Kahari sijaitsee Noormarkun keskustassa Finpyyn kylässä. Se on alun perin perintötila, josta Antti Ahlströmin perilliset ostivat osan vuonna 1899 ja A. Ahlström Osakeyhtiö loput vuonna 1907. Omistajaluettelon vanhin merkintä koskee Matti Juhani Kaharia, joka eli vuosina 1750–1835.
Tuohinen kantokassi sekä Ahlströmin yövahdin kello
Suomen valtion leipä-, vehnä- ja sokerikortteja
Tilan punaiseksi maalatun päärakennuksen (ensimmäinen kuva) rakennusvuotta ei tarkalleen tiedetä, mutta se sijoittunee 1780-luvulle. Isoriviksi kutsuttua taloa on kunnostettu myöhemmin useita kertoja. Alkuperäinen tyyli on kuitenkin säilytetty. Pihapiirissä on luhti, joka on siirretty Kaharille vuonna 1852 Harhalan kylän Harhalan talosta. 
Maire Gullichsen kammari
Kuninkaanpöytä
Kotiseutuyhdistys on toimintansa aikana elävöittänyt museoaluetta. Rakennusryhmään on liitetty Noormarkun kunnan lahjoittama Setälän mäkitupalaisasunto, joka alkuaan sijaitsi Kaharin vieressä. Riihi ja niittylato on tuotu Lassilasta. Savusauna on peräisin Mastomäen torpasta Harhalan kylästä. Tilalla ovat myös paja ja puuliiteri.
Yhdistyksellä on luetteloituna noin 2 400 esinettä. Niistä arvokkaimpia ovat kehto ja kuninkaanpöytä. Kehto on aikoinaan kuulunut Noormarkun rautaruukin perustajan maaherra de Carnallin perheelle ja sittemmin Ahlströmin suvulle. Niin sanottu kuninkaanpöytä on saanut kunniapaikan kotiseututalon tuvassa. Kuningas Kustaa IV Aadolf ruokaili tämän pitkän pöydän ääressä Lankosken kartanossa, kun hän seurueineen vieraili Suomessa vuonna 1806. Varsinainen kotiseutumuseo on Isorivin leivintuvassa eli pakarissa. Suurikokoisia esineitä on sijoitettu myös Kaharin muihin rakennuksiin.

Käy ihmeessä sinäkin tutustumassa historiaan Kaharin avulla!

-Essi

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment! ♥