Saturday, December 14, 2013

Miten Swap-bot toimii?

"The easiest way to create and join swaps on the Internet"

Ajattelin kirjoittaa pienen postauksen Swap-bot.comin perusjutuista, jotta te jotka ette vielä ole liittyneet vaihtojen ihmeelliseen maailmaan, saisitte jonkinmoisen käsityksen miten se toimii! :) Ettei sitten tarvi ihmetellä ja menettää hermoja, kuten minulla meinasi käydä kun aloitin kyseisen harrastuksen :D


What is Swap-bot?
"Do you like sending and receiving snail mail? Do you like writing letters, making crafts, or putting together fun packages? You should try swapping! Swap-bot is a online service that organizes group swaps and a community of creative individuals. Swap-bot takes the hassle out of participating in group swaps by organizing all of the participant information and doing all of the partner assignments. On Swap-bot, you can host swaps, join swaps, and chat with other swappers from all over the world. Give it a try!"

Näin kertoo Swap-botin etusivu. Se on siis sivusto, jossa voi helposti luoda vaihtoja eli swappeja ja liittyä erilaisiin vaihtoihin. Oivallinen paikka niille, jotka rakastavat etanapostia, postikortteja, paketteja, kirjeitä yms! Swap-botissa on käyttäjiä ympäri maailmaa, mutta olen huomannut, että iso osa käyttäjistä asuu USA:ssa tai Kanadassa. Sivulle rekisteröityminen vie vain muutaman minuutin. Huomaa, että ikää pitää olla vähintään 18 vuotta! Sivustolle annetaan oma täydellinen postiosoite sekä muita perustietoja (aivan kuten Postcrossingissakin). Kun olet rekisteröitynyt ja tutustunut perusjuttuihin, sääntöihin ja usein kysyttyihin kysymyksiin, voit alkaa rakentaa omaa profiiliasi. Profiili kannattaa täyttää mahdollisimman hyvin eikä liian vähällä tekstillä, koska monet vaihtojen koordinaattorit eivät hyväksy vaihtoihinsa käyttäjiä (varsinkaan uusia), joilla on vain pari sanaa esittelyssään. Voit myös lisätä profiilikuvan. Profiilissa kannattaa kertoa itsestään ja harrastuksistaan sekä millaisista asioista pitää/ei pidä. Profiiliin voi myös liittää linkin esimerkiksi omaan blogiinsa, Postcrossing- tai Pinterest-profiiliinsa. Kun olet valmis liittymään ensimmäiseen vaihtoosi, paina oikean ylälaidan sinisen palkin ensimmäistä linkkiä eli Find swaps. Laita haluamasi hakuehdot ja etsi sopiva swappi. Vaihtoja on kolmea päätyyppiä eli Electronic (netissä tapahtuvat vaihdot kuten sähköpostilla, linkeillä, kommentoimalla, yksityisviesteillä, seuraamalla toisen blogia yms), Flat mail (kirjeet, postikortit, paperitavaraa sisältävät kirjekuoret yms) ja Crafts & Packages (kaikki muut paitsi edellä mainitut eli swapit lähetettynä isommissa paketeissa/laatikoissa yms). Kategorioita sitten onkin paljon enemmän, kaikkea mitä kuvitella saattaa! :) Aloittelijoille sopivat mielestäni parhaiten sellaiset postikortti- tai tarravaihdot, joissa on 1-2 paria eli toista käyttäjää, jolle vaihdossa vaadittavat asiat lähetetään. Liity ensimmäisenä vaihtonasi sellaiseen, jossa lukee, että se sopii uusille. Uudet käyttäjät eivät voi osallistua mihin tahansa vaihtoon, koska he eivät täytä kaikkia vaihtojen vaatimuksia. Kun löydät sopivan swapin, paina Join swap tai jos vaihto kiinnostaa sinua, mutta haluat vielä miettiä osallistumistasi, paina Watch swap. Tällöin vaihto siirtyy listaan nimeltä Watchlist. Kaikki vaihtolistasi (ne joissa olet mukana, ne jotka olen jo lähettänyt ja ne joita seuraat) löydät vasemman ylälaidan kohdasta Dashboard. Jos liityit vaihtoon, se näkyy kohdassa Current

Kunkin vaihdon omalta sivulta näet minä päivänä siihen pitää viimeistään liittyä, milloin tavarat pitää olla lähetettynä sekä mm. kuinka monta ihmistä vaihdossa sillä hetkellä on mukana. Jos vain seuraat vaihtoa, saat sähköpostilla muistutuksen kun viimeinen liittymispäivä lähenee. Silloin voit liittyä tai poistaa vaihdon seurattavien listalta. Viimeistä liittymispäivää seuraavana päivänä vaihdon koordinaattori arpoo parit ja kun parit on arvottu, näkyy vaihdossa Current-listassa Partners Assigned -kohdassa Yes. Silloin voit mennä katsomaan vaihtosivulta parisi osoitteet (See the partners you send to) ja lähettää vaihdossa vaadittavat asiat. Muista lukea vaihdon kuvaus tarkasti, jotta ei tule väärinkäsityksiä. Kun olet postittanut oman osuutesi, muista painaa mahdollisimman pian kohtaa Click here when you have sent your items! Kaikki näkevät osallistujalistasta milloin kukakin on tavaransa lähettänyt. 

Kun saat postissa sinulle kuuluvat vaihdon tavarat, muista mennä mahdollisimman nopeasti arvostelemaan parisi kohdasta Rate your partners and coordinator. Siellä voit halutessasi myös antaa vaihdon järjestäjälle tähden. Parisi arvosteluasteikko menee seuraavasti: 5 tarkoittaa, että sait kaikki sinulle kuuluvat tavarat ja ne vastasivat täysin vaihdon vaatimuksia. Tässä kohtaa voit myös halutessasi antaa parillesi sydämen. Sydän kuuluu antaa silloin, jos sait vaihdossa jotain ekstraa eli enemmän mitä vaadittiin. Monet antavat sydämiä ihan muutenkin vain, mutta se ei ole välttämätöntä. 3 tarkoittaa, että sait vaihdon tavarat, mutta ne eivät täyttäneet vaihdon vaatimuksia (esim. jotain oli liian vähän tai tavara oli väärä). 1 sen sijaan tarkoittaa, että et koskaan saanut pariltasi mitään. Arvostelussa ei siis määrää se, piditkö saamistasi asioista vai et, vaan se täyttyivätkö vaatimukset. Arvostellessasi voit myös jättää parillesi pienen viestin, jossa kiität häntä. 
Kolmosen ja ykkösen pystyy antamaan vasta kahden viikon päästä siitä kun viimeinen lähetyspäivä on mennyt. Tämä siksi, että koska vaihtajia on ympäri maailmaa, saattaa jonkun paketin saapumisessa kestää toista kauemmin. Eri maissa myös Postitoiminta on erilaista. "Huonoa" arvosanaa ei siis kannata mennä heti laittamaan suutuspäissään kun se kaksi viikkoa on kulunut. Jos lähetystä ei kuulu moneen moneen viikkoon, eikä yhteydenotto pariin auta, voi huono arvosana olla aiheellinen. Ennen vaihdon alkua vaihtojen koordinaattoreilla on velvollisuus poistaa vaihdosta epäilyttävät käyttäjät tai sellaiset, jotka ovat viime aikoina saaneet huonoja arvosanoja. Näin pyritään katkaisemaan kyseisten käyttäjien huono käytös. 

Jos vaihdon kuvauksessa lukee "I will angel if needed" tms, se tarkoittaa, että vaihdon koordinaattori on valmis lähettämään vaihdon vaatimat tavarat käyttäjälle, joka mahdollisesti on jäänyt ilman. Kannattaa myös seurata omia lähettämiään vaihtoja ja sitä kuinka kauan ne ovat olleet matkalla. Kun parisi vastaanottaa lähetyksesi, hän arvostelee sen ja arvostelu ilmestyy profiilisivusi alalaitaan. Profiilisi oikealla puolella näkyy saamiesi arvostelujen määrä sekä mitä arvosanoja olet saanut. Siinä näkyy myös minkä tyypin vaihtoja olet suorittanut ja kuinka monta. Saamistasi arvosanoista muodostuu kokonaisarvosana eli Overall. Saadut ykköset ja kolmoset luonnollisesti laskevat kokonaisarvosanaa. Jos siitä päivästä, jolloin itse olet lähettänyt tavarasi, on kulunut omituisen kauan eikä parisi ole vielä arvostellut sinua, kannattaa ottaa yhteyttä häneen ja kysyä onko hän saanut tavarasi ja kenties unohtanut arvostella sinut.

Sivustolla voit myös liittyä erilaisiin ryhmiin. Joillakin ryhmillä on omia sisäisiä vaihtoja. Vaihtoja voit luoda myös itse, mutta et heti alkuvaiheessa. Vaihdon luomiseen on selkeät ohjeet kohdassa Create a swap. Voit luoda julkisen tai yksityisen vaihdon. Voit myös halutessasi arkistoida swapin, johon olet osallistunut. Silloin se siirtyy Archived-listaan. Swap-botissa voit myös lisätä muita käyttäjiä kavereiksesi. Muiden profiileita on myös mahdollista kommentoida ja voit lähettää yksityisviestejä. Sivustolta löytyy myös blogi, chatti sekä foorumeita. :) Siinä taitaakin sitten olla tärkeimmät, toivottavasti tästä oli hyötyä! 

-Essi

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment! ♥