Saturday, September 30, 2017

Korealainen kurssi

안녕하세요! Osallistuin 11.8. ja 13.8. Satakunnan Monikulttuuriyhdistyksen järjestämälle korealaiselle kurssille. Ensimmäinen päivä koostui luennosta, joka kertoi Etelä-Koreasta, sen historiasta, kulttuurista ja tavoista. Lisäksi opimme muutamia fraaseja koreaksi sekä muutenkin kielen alkeita. Kovin paljoa ei yhden illan aikana ehdi oppia mutta tämän tekstin aloittava an nyung ha se yo tarkoittaa hei tai moi ja sen voi aina sanoa toiselle tavatessa. Toinen tärkeä sana on 고맙습니다 (gomabseubnida), joka tarkoittaa kiitos. Luennon päätteeksi laitoimme maustumaan kurkkukimchiä!
Essi koreaksi
Kielen alkeita
Kurkkukimchin valmistusta
Toinen kurssipäivä oli varattu korealaiselle kokkaamiselle. Aluksi valmistelimme perinteistä kimchiä, jonka jälkeen aloimme kokata lounaaksi bibimbapia. Bibimbap eli hwaban, englanniksi flower rice, on hyvin suosittu korealainen ruoka ja se syödään kulhosta. Se sisältää riisiä, kasviksia ja lihaa (yleensä nautaa). Ensin kulhoon laitetaan riisiä, jonka päälle kasataan vierekkäin kasviksia, lihaa, sieniä, ituja tai pinaattia sekä korealaista chilitahnaa. Päällimmäiseksi tulee paistettu kananmuna. Kun kaikki on aseteltu hienosti ja on aika syödä, kaikki sekoitetaan lusikalla sekaisin ja nautitaan! :)

Kaalikimchiä, jota valmistelimme kurssilla, sai jokainen ottaa kotiin mukaan purkillisen. Perinteinen kimchi valmistetaan kiinankaalista, lisukkeista, mausteista ja korealaisesta chilistä. Kimchi on vanha ja perinteinen hapatettu korealainen ruokalaji, jota korealaiset syövät paljon ja lisäävät sitä melkein mihin tahansa; keittoihin, munakkaisiin, hampurilaisiin, muhennoksiin, jopa pannukakkuihin! Se on Etelä-Korean kansallisruoka. Kimchin esimuotoa on valmistettu jo 600-luvulla. Kimchi on ollut hyvä tapa säilöä vihanneksia kylmän talven varalle. Sen suosio piilee myös sen terveellisyydessä, sillä siinä on runsaasti hyviä bakteereja ja entsyymejä. 
Bibimbap
Opettajan aikaisemmin tekemää kimchiä
Kimchi tekeytymässä
Lopuksi opettaja näytti meille korealaisen teeseremonian. Korealainen seremonia ei ole niin monimutkainen ja monivaiheinen kuin esimerkiksi japanilaisessa kulttuurissa. Korealaisessa versiossa teetä saa vasta sitten juoda kun on annettu lupa. Myöskin vanhimmalle tarjoillaan ensin ja nuorille vasta lopuksi. Kannu ja kupit ovat tietynlaiset. Käytimme seremoniassa ihanan raikasta korealaista vihreää teetä. Mielenkiintoinen kurssi ja aion ehdottomasti jatkossa kokata kotonakin korealaista ruokaa :) Kiitos SMY:lle ja opettajalle hienosta kurssista!


-Essi

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment! ♥