Sunday, October 1, 2017

IFYE-vaihto: Limbaži 6.-8.8.2016

Pienemmän 4H-leirin jälkeen palasin Jaunpilsin host-perheeseeni yhdeksi yöksi ja aamupäivällä seuraava hosti tuli minut hakemaan :) Nainen on opettaja ja hän toimii myös ohjaajana 4H-leireillä. Hänellä on kolme lasta, joista kaksi on jo muuttanut pois kotoa, mutta nuorin (17v poika) asuu vielä kotona. Tapasin myös pojan tyttöystävän sekä toiseksi vanhimman tyttären ja hänen miehensä, sekä tietenkin host-perheen isän. He asuvat maalla Limbažissa, ja kasvattavat puhdasrotuisia kaneja. Suurin osa niistä menee lemmikeiksi tai toisille kasvattajille jatkamaan kanisukuja, mutta pieni osa myös turkiksi ja lihaksi. Heillä on myös kanoja, ankkoja ja muita lintuja, kissoja ja koiria sekä iso puutarha ja kasvihuone, jossa kasvoi mm. viinirypäleitä! 
Host-perheen talo
Kun nainen haki minut, ajelimme Jaunpilsistä Kuldīgan maaseudulle kanitapahtumaan. Se näytti olevan hyvin suosittu, koska porukkaa kävi paljon. Nuoret 4H:laiset myös kasvattavat kaneja ja juttelinkin erään pojan kanssa pitkän tovin kaneista. Tämä oli ihan huippujuttu päästä tällaiseen tapahtumaan kun itsellänikin on kani ja kanit kiinnostavat. Näytillä oli kymmeniä erirotuisia kaneja. Erilaisia "työnäytöksiä" oli myös, kuten kanien kynsien leikkuuta, hampaiden lyhennystä ja korvatatuointien tekoa. Kyseisen maatilan kanilassa pääsi myös piipahtamaan ja ruokaakin oli tarjolla. Oli hienoa oppia uutta latvialaisesta kanien kasvatuksesta. Tilalla oli myös hevosia, possuja ja murmeleita. Pihan lammessa uiskenteli myös isoja kirkkaanoransseja kaloja!
Kaneja kasvattavia 4H-nuoria
Kanitapahtuma
Maatila, jossa kanitapahtuma järjestettiin
Kaniseminaari
Ruokintaohjeita eri-ikäisille kaneille
Kakku kani-ihmisten mieleen :D
Siilinkin näimme!
Myöhään illalla saavuimme Limbažiin. Seuraavana päivänä osallistuimme hautausmaalla järjestettävään "kuolleiden juhlaan", jolloin perheet kokoontuvat hautausmaalle muistelemaan edesmenneitä sukulaisiaan ja kunnostamaan ja koristelemaan heidän hautojaan. Söimme Noktirne-nimisessä ravintolassa lähellä Liepupen kartanoa Salacgrīvasin alueella. Kävimme myös rannalla. Myöhemmin menimme Cēsikseen, viemään nuorenparin tanssiharjoituksiin, ja niiden aikana kävimme katsomassa Cēsiksen linnaa sekä Maija (toukokuu) -puistoa. Sen lammessa uiskentelee mustia joutsenia! Kotiin palasimme Siguldan kautta. Ohitimme mm. Gaujan kansallispuiston. 
Menossa "kuolleiden juhlaan"
Liepupen kartano
Host-perhe
Cēsis
Sigulda on tunnettu kävelykepeistään!
Seuraavana eli IFYE-vaihtoni viimeisenä päivänä host-nainen vei minut tutustumaan paikalliseen kirjastoon sekä vanhaan vesimyllyyn, jossa paikallinen perhe edelleen valmistaa jauhoja ja muita elintarvikkeita. Sain pussillisen siellä tehtyjä ohraryynejä kotiinviemisiksi! Seikkaluni Latviassa alkoi olla ohi. Hosti vei minut Riikan lentokentälle ja lento Helsinkiin lähti 14:25. 
Kurssikeskus / kirjasto
Vesimyllyyn tutustumassa
Aivan mielettömät viisi viikkoa ❤ Olen iloinen, että valitsin Latvian! Sitä ei moni olisi valinnut IFYE-kohteeksi kun valittavissa on vaikka Jenkit tai Korea, mutta todellakin suosittelen Latviaan matkustamista kaikille. Joko sitten IFYEnä tai muuten vain. Mutta älä missään nimessä tyydy pelkästään Riikaan ja pääkaupunkiseutuun vaan mene ja tutustu muihinkin upeisiin alueisiin! Niistä löytyy vaikka mitä tekemistä kuin myös ihania ihmisiä. Olen monesti reissuni jälkeen miettinyt, että pääsin IFYEnä niin moneen erilaiseen pikkupaikkaan, jonne en tavallisena turistina välttämättä pääsisi :) Kiitos Suomen ja Latvian 4H-järjestöt tästä mahdollisuudesta! 
Latvian tuliaisia sekä Markukselta saadut 5 ruusua; saavuin Suomeen takaisin samana päivänä kun meillä tuli 5 vuotta täyteen :)


-Essi

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment! ♥