Thursday, April 17, 2014

Makumatka Vietnamiin

Olin 12.3. Porin Otsolan ruokakurssilla, joka käsitteli vietnamilaista ruokakulttuuria :) Opettajana oli Ilkka Ruonala. Valmistimme ryhmissä moniosaisen vietnamilaisen illallisen ja täytyy kyllä sanoa, että kiinnnostukseni aasialaista ruokakulttuuria kohtaan kasvoi entisestään. 

Mitä kurssilla sitten opin? Aika paljonkin, mutta kerron tässä vain pääpiirteittäin oppimamme asiat, koska postaus venyisi muuten liian pitkäksi :) Vaikka vuosisatojen saatossa Kiinalla on ollut suuri vaikutus Vietnamiin, on sillä kuitenkin aivan omat perinteensä liittyen arkiseen elämään, ruokaan ja keittiöön. Vietnamin ruokakulttuuri onkin runsas ja monipuolinen (sen kyllä huomasi kurssilla!). Ruuan perusaineksia ovat riisi ja nuudelit. Kasviksista tutuimpia ovat kurkku, porkkana, pavunidut, kevätsipuli, kaali, fenkoli ja retikka. Lihoista käytetään eniten naudan- ja sianlihaa sekä siipikarjaa. Myös merenelävät ovat suosittua ruokaa. Tyypillinen vietnamilainen ateria koostuu höyrytetystä riisistä, keitosta ja useista kasvis-, liha- ja kalaruoista. Usein ruoka kääräistään riisipaperiin tai salaatinlehteen ja kastetaan kala- tai dippikastikkeeseen. Ruokailussa on tyypillistä myös se, että varsinaisia alku- tai pääruokia ei ole vaan kaikki syödään samaan aikaan :)

Tuoreet kevätkääryleet. Aineksina mm. riisipaperia, katkarapuja, kasviksia, ituja, possua ja yrttejä. 
Edessä uppopaistetut cha gio -kevätkääryleet, aineksina mm. hienonnettuja katkarapuja, kasviksia, kananmunaa, riisivermiselliä sekä mausteita. Takana dochua eli hapanimelä salaatti, jossa aineksina porkkanaa, retikkaa, suolaa, viinietikkaa ja tummaa sokeria. Kuvassa näkyvät myös nuoc cham -kastike (vettä, valkosipulia, chiliä, tummaa sokeria, limetin mehua, riisiviinietikkaa ja kalakastiketta) ja sate-kastike (öljyä, kuivattua chiliä, suolaa, tummaa sokeria ja tummaa soijaa).

Vietnamilaisessa ruuanlaitossa käytetään runsaasti korianteria ja sitruunaruohoa, chiliä sekä soija- ja kalakastiketta. Kalakastike on pääosassa nuoc cham -nimisessä kastikkeessa, jota käytetään melkein joka paikassa dippaamiseen. Riisi on kuitenkin kaiken perusta! Vietnamilaisiin hyviin tapoihin kuuluu, että yhtäkään riisinjyvää ei jätetä syömättä. Tällä osoitetaan kunnioitusta työlästä riisinviljelyä kohtaan. Muistakaapas se kun syötte seuraavan kerran riisiä! :) Koska riisi on vietnamilaisen keittiön perusta, tarjotaan sitä joka aterialla, vaikka tarjolla olisi esim. nuudeleitakin (poikkeuksena kuitenkin lukuisat nuudelikeitot). Yksi vietnamilaisen keittiön kuuluisuuksista on Pho-riisinuudelikeitto, jonka perusaineena on tuhti, mm. inkiväärillä, tähtianiksella, chilillä ja kanelilla maustettu lihaliemi. Tarjoilun jälkeen kulhoon lisätään paljon tuoretta korianteria, thai-basilikaa ja muita yrttejä. Keittoon kuuluu myös ohuita lihaviipaleita ja kasviksia. 

Pho-keitto. Aineksina mm. lihalientä, paljon mausteita, soijakastiketta, kalakastiketta, naudan sisäpaistia, riisinuudeleita, chiliä ja kasviksia.
Teimme myös ga sao rung -nimistä ruokaa eli wokattua kanaa, jossa aineksina oli kanaa, inkivääriä, kevätsipulia, maapähkinäöljyä, osterikastiketta, vaaleaa kiinalaista soijakastiketta, tummaa sokeria, vettä ja korianteria. Siitä en valitettavasti muistanut napata kuvaa eikä se tässäkään kuvassa ollut ehtinyt vielä lautaselleni :( Mutta se oli todella maukasta. Lautasella pääosassa jasmiiniriisi!

Vietnamin ruokakulttuuri on omaksunut Kiinalta erilaiset uppopaistamis- ja wokkausmenetelmät kun taas mongolialaisilta on opittu mieltymys pihviin. Eurooppalaisten mukana tulivat tomaatti, chili ja peruna. Nuudeleiden, tiettyjen mausteiden ja kookosmaidon käyttö on opittu Thaimaasta ja Kambodzhasta. Vietnamissa ruoka ei ole yhtä tulisesti chilillä maustetua kuin Thaimaassa. Myös rapeaksi paistettua salottisipulia Vietnamissa käytetään paljon suoraan ruokaan tai sen koristeluun. Maapähkinäöljyä sekä muita kasviöljyjä käytetään paljon, mutta ei kuitenkaan oliiviöljyä, koska sen maku on liian voimakas sopiakseen vietnamilaisiin ruokiin. Vietnamilaiset ruokailijat eivät myöskään juo ateriansa aikana mitään, eivät edes vettä, koska runsasleiminen keitto korvaa nesteen. Ruuansulatusta edistävänä juomana nautitaan kuitenkin yleensä vihreää teetä :) Lisäksi Vietnamissa viljellään yhtä Aasian parhaista kahveista; ranskalaistyyppinen tummapaahtoinen Trung Nguyen -kahvi, joka maustetaan kanelilla ja kirsikalla. 

Pariloitua banaania ja vaniljajäätelöä, kookoshilloa ja maapähkinärouhetta. Yummy! Vietnamilaisessa keittiössä ei sinänsä ole varsinaisia jälkiruokia, mutta joitakin on kuitenkin kehitelty. Tekemämme länsimaalaisvaikutteiset banaanit ovat yksi Vietnamissa tarjoiltavista "jälkiruuista".

Valmistimme kurssilla siis aika monipuolisesti Vietnamilaista herkkuruokaa! Pidin kaikista ruuista paljon, mutta ykköseksi taitaa nousta ga sao rung eli wokattu kana sekä pho-keitto. Myös baananit olivat herkullisia! Tämä ei varmastikaan ole viimeinen kerta kun teen aasialaista ruokaa. Kurssi teki kyllä vaikutuksen. Kurssin jälkeen olen myös innostunut käyttämään enemmän inkivääriä. Se sopii mm. kanaan älyttömän hyvin! :)

-Essi

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment! ♥